Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róża do ciasta

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Róża do ciasta

Owoce dzikiej róży ja miałam 1 szklankę 250ml ,oczyszczamy tylko z czarnych końcówek.
W garnku gotujemy 1/2 szklanki wody z 1/2 szklanki cukru ,dodajemy różę i gotujemy tak na malutkim ogniu do 30 min,następnie studzimy i czynność powtarzamy ,po tym czasie odcedzamy owoce ,a syrop który nam został zlewamy do pojemniczka , możemy używać do aromatyzowania ciasta(zostaje go niewiele ,ale jest gęsty i aromatyczny).
Owoce róży przesypujemy cukrem tak ,aby całe sie nim okleiły i zostawiamy na kilka godzin do wysuszenia się cukru ,kiedy owoce są suche i cukier utworzył n nich \"słodką skórkę\"przekładamy je do słoiczka i wsypujemy cukier który został na tacy .
Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu ,taka róża stanowi tylko element dekoracyjny na ciastach ,doskonale sprawdza sie przy dekorowaniu tortów .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 17.08.2012 00:51
Interesujące.
LuKaSz4761 14.06.2012 08:15
super
LuKaSz4761 14.06.2012 08:15
super
Barbara33 23.03.2012 08:51
super
czekoladka_m 06.02.2012 19:22
Chyba w tym roku zrobię, bo bardzo lubimy dzika różę:)
czekoladka_m 06.02.2012 19:21
Chyba w tym roku zrobię, bo mój mąż uwiebia pączki z tą konfiturą:)
Emilia22 28.09.2011 09:13
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak