Sposób przygotowania

Owoce dzikiej róży ja miałam 1 szklankę 250ml ,oczyszczamy tylko z czarnych końcówek.
W garnku gotujemy 1/2 szklanki wody z 1/2 szklanki cukru ,dodajemy różę i gotujemy tak na malutkim ogniu do 30 min,następnie studzimy i czynność powtarzamy ,po tym czasie odcedzamy owoce ,a syrop który nam został zlewamy do pojemniczka , możemy używać do aromatyzowania ciasta(zostaje go niewiele ,ale jest gęsty i aromatyczny).
Owoce róży przesypujemy cukrem tak ,aby całe sie nim okleiły i zostawiamy na kilka godzin do wysuszenia się cukru ,kiedy owoce są suche i cukier utworzył n nich \"słodką skórkę\"przekładamy je do słoiczka i wsypujemy cukier który został na tacy .
Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu ,taka róża stanowi tylko element dekoracyjny na ciastach ,doskonale sprawdza sie przy dekorowaniu tortów .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    fajny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Chyba w tym roku zrobię, bo mój mąż uwiebia pączki z tą konfiturą:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Chyba w tym roku zrobię, bo bardzo lubimy dzika różę:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara33

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    LuKaSz4761

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    LuKaSz4761

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Interesujące.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !