Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowa tarta ze śliwkami i serem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna razowa typ 2000 200 gram
mąka amarantusowa 50 gram
mąka kukurydziana 150 gram
mąka tortowa 150 gram
cukier puder 100 gram
miękkie masło 250 gram
sól szczypta
śliwki 300 gram
cukier drobny 3 łyżki
śmietana słodka 18% 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
płatki migdałowe 2 łyżki
serek homogenizowany 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Razowa tarta ze śliwkami i serem

Kroki postępowania

1
SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę, dzielę ją na dwie równe części i zawijam w folię spożywczą. Jedną część wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

* Ponieważ do upieczenia tej tarty wystarcza mi tylko połowa tej porcji ciasta, to drugą część wkładam do zamrażarki, do wykorzystania przy okazji pieczenia kolejnej tarty.

Gdy ciasto jest schłodzone, wysmarowaną masłem formę do tarty wylepiam ciastem i nakłuwam je widelcem. Do środka wkładam arkusz papieru do pieczenia, wsypuję fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawiam do nagrzanego do 190*C piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier z fasolą i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Krok 1 - Razowa tarta ze śliwkami i serem foto
2
FARSZ: twarożek mieszam ze śmietaną, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną.
Krok 2 - Razowa tarta ze śliwkami i serem foto
3
Masę twarożkową rozkładam na podpieczonym spodzie, układam umyte i pozbawione pestek śliwki.
Krok 3 - Razowa tarta ze śliwkami i serem foto
4
Całość posypuję płatkami migdałowymi i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piekę 30 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Krok 4 - Razowa tarta ze śliwkami i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 12.10.2013 22:11
super przepis
Katarzyna/kate1980 20.05.2013 20:24
koniecznie muszę wypróbować przepis
IZABELA29 21.04.2013 09:34
śliweczki uwielbiam ,,pyszna tarta musi być z nimi
barbara11561 17.01.2013 15:01
super deser
alaaa 05.01.2013 18:28
znakomicie wygląda,nie piekłam z razowej mąki
anemon 26.10.2012 13:25
caralajna, takie marzenie możesz w prosty sposób sama sobie spełnić zwłaszcza, że śliwki ciągle jeszcze można kupić.
caralajna 26.10.2012 06:26
bardzo fajne ciasto z mieszanki mąk, w dodatku razowe, do tego śliwki w masie serowej, do tego wygląda wspaniale.. rozmarzyłam się na samą myśl, :)
Grazyna0211 18.12.2011 15:14
świetnie wyszła super przepis
ben-ka 08.12.2011 09:24
jejku ale bym zjadła......
IZABELA29 24.11.2011 10:12
ale pysznie wygląda
Ewa6274879 28.09.2011 20:41
Świetny deser!
Beatris 28.09.2011 12:10
Pyszne ciasto i zdrowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak