Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pietruszkowe klopsiki w śmietankowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone 300 dag
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
skrobia kukurydziana 1 łyżka
pieprz do posypania
bulion drobiowy 1 z pietruszką
kaszka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pietruszkowe klopsiki w śmietankowym sosie

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę warzylionu, wbijamy jajko, dodajemy 3 łyżki kaszki manny i 1 łyżkę bułki tartej, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy siekaną natkę pietruszki jeszcze raz mieszamy.
Krok 1 - Pietruszkowe klopsiki w śmietankowym sosie foto
2
Nabieramy łyżką masę i formujemy w rękach klopsiki, układamy je na desce.
Krok 2 - Pietruszkowe klopsiki w śmietankowym sosie foto
3
W rondelku gotujemy 1/2 litra wody z 1 op. bulionu drobiowego z pietruszką. Gdy się woda zagotuje wkładamy ostrożnie łyżką klopsiki, gotujemy 10 minut.
Krok 3 - Pietruszkowe klopsiki w śmietankowym sosie foto
4
Do filiżanki wsypujemy kopiastą łyżkę skrobi, mieszamy z niewielką ilością wody, dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, mieszamy i dodajemy do klopsików, chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje.
Krok 4 - Pietruszkowe klopsiki w śmietankowym sosie foto
5
Podajemy do gotowanego ryżu, wykładamy na talerze klopsiki, całość polewamy sosem i posypujemy pietruszką.
Krok 5 - Pietruszkowe klopsiki w śmietankowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Weronika_eM 27.09.2011 21:26
pyszne klopsiki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak