Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb biały

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 700 g
drożdże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyzeczka
mleko ciepłe 250 ml
oliwa 2 łyżki
ziarno sezamu
woda 250 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb biały

Wymieszaj w misce mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Zrób pośrodku wgłębienie. Wlej tam wodę, mleko i oliwę i zacznij wyrabiać ciasto.
Kiedy ciasto będzie odchodzić od ręki, przerwij wyrabianie. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość wyrabiaj je jeszcze 3 minuty, uformuj bochenek chleba i przełóż na dużą blachę do pieczenia. Posmaruj oliwą i oprósz ziarnem sezamu. Zostaw do wyrośnięcia na 30 min.
Piecz 45 min w 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 10.02.2012 12:17
pewnie :)
noculos 09.02.2012 22:33
najlepszy!
noculos 09.02.2012 22:33
najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak