Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka parzone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
jajko 5 sztuk
sól szczypta
białko 2 sztuki
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka parzone

W rondelku roztapiamy margarynę z wodą i gotujemy cały czas mieszając. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i cały czas mieszamy by się nie przypaliło i żeby znikły wszystkie gródki. Ciasto ma być jednolitej konsystencji i ma lekko odchodzić od garnka. Gotowe pozostawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto miksujemy z jajkami - warto dawać po jednym jajku. Ciasto przekładamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy podłużne ciasteczka. Pieczemy w temp. 220\'C ok 25-30 min. NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA BY CIASTKA NIE OPADŁY !! Gotowe ciastka smarujemy białkiem wymieszanym z cukrem i jeszcze chwilkę pozostawimy w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.02.2014 15:59
musiały być bardzo dobre :)
czekoladka_m 24.09.2013 15:02
Mniam uwielbiam je!!
Angelika10 01.07.2013 00:26
pyszne ciasteczka
Seba 30.06.2013 06:08
super deserek
Łukasz15 01.06.2013 15:18
Świetne ciasteczka
Natalia/tubisiek 17.05.2013 08:41
wspaniałe do herbatki :)
AURELKA 07.04.2013 20:42
po prostu pyszne
caralajna 24.09.2012 09:44
fajne, takich nigdy nie robiłam
RenataZ-et 09.09.2012 09:16
Uwielbiam
gosia47-47 20.02.2011 10:52
super wyglądają
kasiurek 18.10.2010 11:02
wyglądaja mega smacznie
IlonaAlbertos 07.07.2010 13:20
Uwielbiam takie ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak