Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia 1 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka 1 kg
jajko 4 sztuki
ser biały 1/2 lg
ocet 2 łyzeczki
śmietana 3 łyżki
cukier 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Kroki postępowania

1
wszytskie składniki wyłożyć na stolnice
Krok 1 - Oponki foto
2
zagnieść ciasto, wyrobic jednolita mase i podzielic na mniejsze kawałki, u mnie na 3
Krok 2 - Oponki foto
3
rozwałkować pojedynczo każdy kawałek na grubośc około 1 cm.
Krok 3 - Oponki foto
4
Za pomocą szklanki i nakrętki od soku czy kieliszka wykrajac oponki.
Krok 4 - Oponki foto
5
wyglada to tak...
Krok 5 - Oponki foto
6
Oponki smażymy na rozgrzanym oleju az sie zarumienia z jednej i drugiej strony. - złoty kolor. Posypać cukrem pudrem na koniec
Krok 6 - Oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 01.07.2013 21:10
Uwielbiam oponki.
mariel78 03.06.2012 20:28
pyszności
Izabela28 23.05.2012 10:16
pyszności:)
Dorota37 04.05.2012 21:54
apetyczne
berys18 24.02.2012 16:06
az ślinka leci...
smakoszek 28.11.2011 13:52
też je bardzo lubię
rjustysia 04.10.2011 10:34
Oponki są przepyszne :)
Anna146 28.09.2011 07:19
moje dzieci je uwielbiają
Ewa6274879 27.09.2011 18:51
mmm... mam ochotę na kilka :) o sposobie z octem nie słyszałam - muszę wypróbować :)
dianix 27.09.2011 16:22
ocet sie daje bu oponki rosły pod wpływem reakcji z sodą lub proszkiem do pieczenis i przedewszytskim nie wchłaniały tłuszczu!! Pozdrawiam
Jarlin 27.09.2011 15:19
Lubię oponki, ale nie rozumiem po co ten ocet ?
Magdalena67 27.09.2011 13:19
pysznie wyglądają, muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak