Sposób przygotowania

W końcu odważyłam się sama upiec boczek i o dziwo - udał się wyśmienicie. Zainspirowałam się przepisem Bereniki z bloga mojkulinarnypamietnik.blogspot.com. Pierwsze co robimy to przygotowujemy marynatę : obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy, zioła oraz oliwę. Oliwy dodajemy tyle by wraz z przyprawami stworzyła gęstą papkę. Mieszamy to starannie. powstałą w ten sposób masą smarujemy mięso z każdej strony. Odstawiamy tak przygotowany boczek na noc do lodówki. Rano wyciągamy mięso i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Nie musimy smarować blaszki lub naczynia w którym będziemy piec nasz boczek, ponieważ wystarczy same mięso i oliwa z marynaty. Tak przygotowany boczek jest bardzo aromatyczny, dobrze przyprawiony. Z pewnością nie będzie mdły. Super smakuje zarówno na ciepło , jak i na zimno.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !