Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada biszkoptowa z jogurtowo-śmietankowym kremem stracciatella

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
cukier 1 szkl
jajko 4
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1/3 szkl
jogurt grecki 200 ml
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
czekolada deserowa 1/2 tabliczki
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
galaretka 1 op
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z jogurtowo-śmietankowym kremem stracciatella

Kroki postępowania

1
Białka oddzielam od żółtek, wsypuję od razu całą szklankę cukru i cukier waniliowy i ubijam na gęstą pianę.
Następnie dodaję mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i wodę (wszystko od razu) i mieszam na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników.
Krok 1 - Rolada biszkoptowa z jogurtowo-śmietankowym kremem stracciatella foto
2
Dużą blachę (ja wykorzystałam z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nią ciasto. Od razu wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekę aż ciasto będzie lekko zarumienione (nie za długo, bo wyjdzie wysuszone i się nie zwinie). Jest to czas ok. 15 minut.
Krok 2 - Rolada biszkoptowa z jogurtowo-śmietankowym kremem stracciatella foto
3
Upieczony biszkopt wyrzucam na ściereczkę, odrywam papier i jeszcze ciepły zawijam wraz ze ścierką. Pozostawiam do ostygnięcia.
Krem przygotowuję tuż przed przełożeniem: Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, dodaję jogurt grecki oraz powoli żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mieszam mikserem, aż składniki stworzą gładki krem. Dorzucam posiekaną czekoladę.
Krok 3 - Rolada biszkoptowa z jogurtowo-śmietankowym kremem stracciatella foto
4
Lekko rozwijam biszkopt, wyjmuję ściereczkę. Rozsmarowuję krem na cieście (zostawiam pusty brzeg ok. 2cm), uważając, by nie popękało (mi lekko pękło, ale po zwinięciu nie było w ogóle widać), układam paski stężałej galaretki albo owoce (wg uznania). Zwijam w roladę, układam końcem biszkoptu do dołu, zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na ok. 2godz, by krem stężał.
Krok 4 - Rolada biszkoptowa z jogurtowo-śmietankowym kremem stracciatella foto
5
Roladę przed podaniem można udekorować bitą śmietaną lub cukrem pudrem, ale wg mnie nie jest to potrzebne.
Gdy ciasto się schłodzi, a krem stężeje, kroję ostrym nożem w plastry ok. 1,5cm szerokości.
Krok 5 - Rolada biszkoptowa z jogurtowo-śmietankowym kremem stracciatella foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 20.09.2012 11:45
świetna
ilka_86 29.06.2012 21:27
pyszna roladka
DanutaS 20.02.2012 15:04
ależ piękne zdjęcie
Sarenka 17.01.2012 12:20
Fajna rolada, będąc dzieckiem zajadałam się takimi biszkoptowymi roladkami z kawałkami galaretki. Moja mama robiła na zmianę jasne i ciemne.
kotlet 30.11.2011 22:17
takie są najlepsze na różne okazje
Papryczka 18.10.2011 16:22
super
Ewa6274879 26.09.2011 21:35
pyszny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak