Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks klasyczny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 5 dag
smazona skórka pomarańczowa 5 dag
daktyle 5 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 5 szt
sól
cukier 1 szkl
masło 1 kostka
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Keks klasyczny

Zalać wrzątkiem bakalie. Pozostawić na 25 minut. Osączyć gdy napęcznieją.Obtoczyć w mące ziemniaczanej.Utrzeć żółtka z cukrem i masłem na puszystą masę. Białka i szczyptę soli ubić na pianę. Mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy jajecznej. Bakalie dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 29.07.2011 13:45
klasyka to podstawa nie tylko w kuchni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak