Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta budyniowo brzoskwiniowa z migdałową kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
mąka kukurudziana 100 g
margaryna 150 g
cukier 50 g
sól do smaku
żółtko jajek 2 sztuki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 1,5 szklanki
brzoskwinie 5 sztuk
mąka pszenna 100 g
mąka kukurydziana 2 łyżki
margaryna 50 g
cukier brązowy 75 g
mielone migrdały 50 g
migdały 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: tarta budyniowo brzoskwiniowa z migdałową kruszonką

ąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier, następnie dodajemy zimną margarynę i całość siekamy nożem, albo rozdrabniamy w palcach Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy. ciastem wylepiamy formę do tarty i wrzucamy na jakieś 15 minut do zamrażarki.

Następnie nakłuwamy widelcem, obciążamy i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (włączamy grzałkę górną i dolną), następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10-15 minut samą górę (powinna się zezłocić).

W tym samym czasie przygotowujemy budyń (wg przepisu na opakowaniu ale z mniejszej ilości mleka) i obieramy brzoskwinie ze skórki i kroimy w półplasterki.

Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce aż do roztarcia masła (jeśli spód tarty jeszcze się piecze kruszonkę wstawiamy do lodówki).

Kiedy tarta się zezłoci wyjmujemy ją z piekarnika, wyleramy gorący bubyń, rozkładamy brzoskwinie, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika jeszcze na pł godziny (kruszonka ma być złota, w razie czeko włączamy grzałkę tylko na górę, zeby spód tarty się nie przypalił.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcinek 02.03.2012 08:10
Super
SylwiaMagdaSabin 20.11.2011 12:31
mniam
mikrusiak 26.09.2011 17:45
wow... robi wrażenie...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak