Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paruchy staropolskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1 szklanka
twaróg 1/2 kg
mleko 2% 1/2 litra
jajko 1 sztuka
cukier kryształ 1/2 łyżeczki
listki mięty 4 sztuki
mąka 1/2 kg
drożdże 2 dkg
mleko 2% 1/2 litra
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Paruchy staropolskie

Farsz:Kaszę uprażyć z 1/2 l mleka. Dodać twaróg, jajo, miętę, doprawić do smaku solą i cukrem.
ciasto: z mąki, 1/2 l mleka, drożdży soli i cukru zagnieść ciasto, wyrobić dokładnie i zostawić do wyrośnięcia.
Robimy pierożki z farszem i parujemy je na parze przez 10 minut (można też smażyć na głębokim tłuszczu).
Danie z kuchni lubelskiej, tanie i bardzo smaczne

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak