Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z salami i pieczarkami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 gram
drożdże 20 gram
woda 1/2 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
pieczarki 30 dag
salami 30 dag
ser żółty 150 gram
pomidory w puszce 1 puszka
cebula 1 sztuka
czosnek 4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z salami i pieczarkami.

Ciasto drożdżowe: Na stolnicę wysypujemy mąkę, formujemy z niej kopczyk., Robimy w nim zagłębienie i wlewamy do niego pół szklanki wody oraz pokruszone drożdże. Należy zwrócić uwagę by woda była letnia-nie za zimna i nie gorąca. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy sól, oliwę i zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut aby wyrosło. Przygotowujemy sos: miksujemy pomidory z puszki razem z czosnkiem oraz odrobiną soli i tymiankiem. Możemy dodać łyżeczkę oliwy. Rozwałkowujemy ciasto , smarujemy równomiernie sosem , posypujemy startym serem.Na to układamy plasterki salami, plasterki pieczarek, drobniutko posiekaną cebulkę.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 26.06.2012 07:52
super ladna
Renia1 24.10.2011 18:44
mniam, zjadłoby sie
kate.500 24.10.2011 08:17
pycha, super ciasto, musze wyprobowac
IKrakowianka 02.10.2011 09:40
pychota
mikrusiak 26.09.2011 17:46
też czasem kuchcę coś w \"tym stylu\" tylko składniki na wierzch nieco inne...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak