Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i kruszonka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1szkl maslanki
1szkl cukru
2.5szkl maki
3lyzeczki proszku do pieczenia
jaja 3 szt.
aromat waniliowy 1 łyżeczka
olej 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i kruszonka

przepis na kruszonke :
*ok.100 g masła lub margaryny
*cukier
*mąka

wierzch :
*ok.500 g rabarbaru
*3-4 łyżeczki cukru
*2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki cukru brązowego, ziarenko tonki starte na tarce o najdrobniejszych oczkach

Rabarbar obrać , pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z cukrem oraz 1 łyżeczką cynamonu (to moja zmiana).

Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 x 26 cm).

Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.

Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier - dopisek Abbry -\"na oko\" - ja dałam na początek po 2 łyżki mąki i cukru, a potem po trochę dosypywałam i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka - z tym, że cukru było ciut więcej niż mąki.

Kruszonką posypać rabarbar. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30-35 minut (moje piekło się około 45 minut). Po upieczeniu i ostudzeniu mozna posypać cukrem pudrem. Ja od siebie posypałam cukrem brązowym i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 01.09.2011 09:09
super
Tahitha 03.06.2011 21:34
Pychota!!!!
Goya 29.04.2011 18:00
mmmmmmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak