Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe ślimaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groszki czekoladowe 10.0 dag
jajko 1 szt
cynamon 1 opakowanie
ciasto francuskie 0.5 kg
cukier brązowy 6.0 demerara

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe ślimaki

U mnie ciasto francuskie było w formie bloku, więc musiałam je dodatkowo rozwałkować. Następnym razem kupię już gotowe. Rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia i posypać cukrem brązowym równomiernie całe ciasto, następnie posypać czekoladowymi groszkami i cynamonem. Jajko roztrzepać. Ciasto zwijać w rulon, docisnąć je tak żeby nadzienie nie wypadło a ciasto do siebie przylegało. Teraz można swobodnie kroić ciasto na średniej grubości kawałki (ślimaki), lekko smarować je roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni, na papierze do pieczenia poukładać ślimaki. Piec przez około 20-30 minut (Ja tak na prawdę piekłem aż się zarumienią, więc najlepiej sprawdzać je podczas pieczenia).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 26.09.2011 07:47
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak