Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowo-paprykowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kg
papryka pół kg
cebula 1 szt
czosnek 1 zabek
oliwa
sól
cukier
pieprz
ocet winny

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowo-paprykowy

Na patelni rozgrzej oliwę (niezbyt mocno).
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na oliwie, pod koniec smażenia dodają przeciśnięty przez praskę czosnek.
Paprykę oczyśc z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki , pokrój w drobna kosteczkę.
Pomidory dodaj do cebuli, przypraw sola, pieprzem i cukrem oraz octem winnym. Duś aż sok odparuje (ok 25 min).
Przed podaniem udekoruj bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak