Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienny zielony krem warzywny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 1
por 0,5
marchew 1
ziemniaki 3
cukinia 0,5
śmietana do zup 100 ml
sól do smaku
groszek 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienny zielony krem warzywny

Kroki postępowania

1
Brokuł dzielę na mniejsze kawałki i krótko obgotowuję, obraną marchew i ziemniaki kroję w kostkę, cukinię również, por natomiast w półtalarki (wszystko i tak zostanie zmielone).
Krok 1 - Jesienny zielony krem warzywny foto
2
W garnku na oliwie (lub maśle) podsmażam twarde warzywa, czyli marchew i ziemniaki, dodaję por, lekko przyprawiam solą i pieprzem i smażę ok. 5 minut.
Krok 2 - Jesienny zielony krem warzywny foto
3
Do garnka wrzucam zielone warzywa, zalewam wodą (lub w wersji niewegetariańskiej bulionem) tak, by przykryła ona warzywa i gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 3 - Jesienny zielony krem warzywny foto
4
Całość blenduję na gęsty krem. Dodaję śmietanę, doprawiam ostatecznie do smaku, mieszam i gotuję jeszcze ok. 5minut.
Krok 4 - Jesienny zielony krem warzywny foto
5
Zupę podaję na gorąco z dodatkiem małych grzanek czosnkowych lub z groszkiem ptysiowym (na zdj z pokruszonymi żytnimi sucharkami natartymi przed pokruszeniem czosnkiem).
Krok 5 - Jesienny zielony krem warzywny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 12.06.2013 19:34
musi być dobry
Adam/ZUB3R 01.04.2013 20:38
smaczna zupa
Jaheira11 06.11.2011 22:56
bardzo fajnie wygląda
Wacław 01.10.2011 18:22
bardzo smaczne i apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak