Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek jogurtowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

17g świezych drozdzy
2 łyżki miodu
pol szkl letniej wody
1 ;yzeczka soli
3szkl maki pszennej
2 lyzeczki rozpuszczonego masla
jogurt naturalny 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek jogurtowy

Do dużej miski wsypać drożdże, wlać wodę i wymieszać. Następnie dodać jogurt, miód, masło i 1 szklankę mąki. Łyżką połączyć składniki, przykryć i odstawić na 30 minut.

Następnie wsypać sól, kolejną szklankę mąki i zacząć wyrabiać ciasto, powoli dosypując resztę. ( ewentualnie dodać kilka łyżek wody więcej)

Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać około 6 -7 minut. Ma powstać gładkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione powinno odchodzić od miski i nie lepić się do rąk, ale też nie powinno być za twarde. Podczas wyrabiania nie podsypywałam dodatkową mąką.

Czystą miskę spryskać odrobiną oliwą. Z ciasto uformować kulę i umieścić w misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny.

Keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać semoliną. Z ciasta uformować zgrabny podłużny bochenek i umieścić w foremce. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 185 *C przez około 35 - 40 minut.

Wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 12.09.2012 07:47
wow mnaim
Goya 14.09.2011 09:12
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak