Sposób przygotowania

Do dużej miski wsypać drożdże, wlać wodę i wymieszać. Następnie dodać jogurt, miód, masło i 1 szklankę mąki. Łyżką połączyć składniki, przykryć i odstawić na 30 minut.

Następnie wsypać sól, kolejną szklankę mąki i zacząć wyrabiać ciasto, powoli dosypując resztę. ( ewentualnie dodać kilka łyżek wody więcej)

Przełożyć ciasto na blat i wyrabiać około 6 -7 minut. Ma powstać gładkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione powinno odchodzić od miski i nie lepić się do rąk, ale też nie powinno być za twarde. Podczas wyrabiania nie podsypywałam dodatkową mąką.

Czystą miskę spryskać odrobiną oliwą. Z ciasto uformować kulę i umieścić w misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny.

Keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać semoliną. Z ciasta uformować zgrabny podłużny bochenek i umieścić w foremce. Przykryć i odstawić do podrośnięcia na około 45 minut. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w 185 *C przez około 35 - 40 minut.

Wystudzić na kratce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    wow mnaim

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !