Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki sos pomidorowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory czerwone 2 kg
pomidory żółte 2 kg
bazylia świeża 1 pęczek
sól 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki sos pomidorowy

W dużym garnku zagotować wodę a w drugim dużym garnku przygotować zimną wodę.
Umyte pomidory lekko ponacinać na krzyż.
Wrzucić je do wrzątku i parzyć około 1 minuty.
Po tym czasie pomidory należy łyżką cedzakową wyjąć z wrzątku i włożyć je do zimnej wody na około minutę.
Pomidory wyjąć z wody, obrać ze skórki i usunąć wszystkie stwardniałe części.
Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondla i zagotować.
Gotować około 10 minut, dodać cały pęczek bazylii i posolić.
Gotować jeszcze 2 minuty i wyjąć bazylię.
Gorącymi pomidorami napełniać wyparzone słoiki i szczelnie zamknąć.
Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym znowu je odwrócić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 10.11.2011 09:09
naturalny sos pomidorowy REWELACJA
ela16 24.10.2011 12:17
fajny
Agnieszka_B 26.09.2011 21:06
Uwielbiam sos pomidorowy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak