Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna Kasia 125 g
mąka pszenna 500 g
żółtko jajek 2 szt
drożdże 50 g
mleko 1/2 szk
cukier 5 łyżka
jabłka 2 szt
cukier puder 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z jabłkami

Mleko lekko podgrzać i dodać do niego drożdże oraz cukier.
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Kasię stopić i ostudzić.
Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, margarynę oraz żółtka i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Umyte jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, po czym rozwałkować je na około 5 -6 mm.
Szklanką wycinać krążki, na brzegu kółka układać po cząstce jabłka, składać na pół i lekko docisnąć.
Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut.
Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 30.03.2012 00:04
ale pyszne
Sylwia31 28.03.2012 19:05
bardzo apetyczne
cukiereczek 10.11.2011 09:07
pięknie wyglądają
makjato 25.09.2011 20:25
mniam ! napewno wypróbuję któregoś niedzielnego poranka ;)
ZEWA 25.09.2011 20:02
co najważniejsze, malo pracy a efekt smakowy super
matriasik 25.09.2011 19:43
Fajniutkie!
Magdalena67 25.09.2011 19:42
och, ich wygląd mnie zniewala, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak