Sposób przygotowania

Bułki /mogą być mleczne ale wtedy potrawa jest słodsza/ kroimy na kromki. Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i cynamonem. Wiśnie opłukujemy, osuszamy i drylujemy. Naczynie do zapiekania natłuszczamy, na spodzie układamy warstwę bułki, na niej rozkładamy wiśnie, znów warstwę bułki, ponownie wiśnie i tak do wyczerpania składników. Wszystko polewamy masą jajeczną i odstawiamy na 20 min, by masa jajeczna lekko wsiąkła.Na wierzchu zapiekanki układamy wiórki masła.Zapiekamy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ciepłą zapiekankę posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !