Sposób przygotowania

Oto mój sposób na inne podejście do kotletów z piersi kurczaka. Idealny przepis dla osób, które znudziły się już troszkę klasycznym polskim obiadkiem składającym się z kotleta i ziemniaków ;)

1. Kotlety

Pierś z kurczaka kroimy na podłużne, dość grube paski. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy 3 pojemniki (lub głębokie talerze). Do pierwszego oczywiście wysypujemy mąkę, a do drugiego wbijamy jajka. W trzecim mieszkamy bułkę tartą, czosnek granulowany, siekaną pietruszkę oraz sezam. Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku i mieszance, a następnie smażymy* na oliwie z oliwek (ewentualnie na oleju).

* Najlepiej smażyć kurczaka przez chwilę pod przykrywką gdyż dość grube kawałki kurczaka będą wtedy dosmażone w środku, a mięso nie będzie suche. Dopiero potem smażyć bez przykrywki aby ładnie się przyrumieniły.

2. Makaron ze szpinakiem

Makaron gotujemy al dente według istrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wyciskamy na nią jeden ząbek czosnku. Smażymy go niezbyt długo aby się nie przypalił. Następnie smażymy szpinak aż zrobi się miękki (najlepiej żeby był w liściach a nie rozdrobniony). Dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Dusimy wszystko około 5 minut po czym dodajemy makaron. Mieszkamy, chwilę smażymy, a pod koniec wyciskamy ząbek czosnku.


Kotlety i makaron podajemy z czątką cytryny - sok z cytryny idealnie pasuje do makaronu.

Gorąco polecam i życzę smacznego ! :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    Pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Chojłówna

    piękne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    trochę urozmaicenia....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !