Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mąka 0,5 szklanki
mleko 1 szklanka
Bazylia suszona Prymat
pomidory 2-3 średnie
mozarella 200g
sól
cukier
czosnek
parmezan starty
oliwa
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane bakłażany w sosie pomidorowym

Bakłażany kroimy w plastry ok 0,5 cm grubości. Każdy plaster osobno posypujemy solą, odstawiamy na ok 30 minut, gdy bakłażan się \'spoci\' płuczemy i dokładnie osuszamy.
Robimy ciasto naleśnikowe z odrobiną parmezanu. Każdy plaster zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Usmażone bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory obieramy ze skóry, kroimy, smażymy, by uzyskać przecier. doprawiamy solą, odrobiną cukru, bazylią. Zalewamy bakłażany. Mozarellę kroimy w plastry i układamy ją na sosie pomidorowym. Zapiekamy w temperaturze 160 stropni ok 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.06.2016 15:43
chętnie spróbuję
Monika111 08.10.2011 20:37
Fajne :)
kochanyptysiu 27.09.2011 08:22
rewelacja
Anna146 25.09.2011 18:50
też chętnie spróbuję!
mikrusiak 25.09.2011 17:55
hm... myślę że warte spróbowania...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak