Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka bakaliowe ( krajanka )

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki
mąka 1,5 szklanka
jajko 1
żółtko jajek 1
cukier waniliowy 1
cukier 2 łyżeczki
bakalie
masa
żółtko jajek 3
cukier 15 dag
masło 15 dag
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka bakaliowe ( krajanka )

Wszystkie składniki łączymy ze sobą na stolnicy lub w procesorze. Rozwałkowujemy uzyskane gładkie ciasto i pieczemy je w 180 stopniach na złoty kolor ( ok 20 min).
Po upieczeniu posypujemy bogato bakaliami. Aby uzyskać smakowitą masę jajeczną ucieramy jajka z cukrem i masłem w garnuszku ( podgrzewając, nie gotując ) aż do uzyskania płynnej polewy. Zalewamy ciasto starając się zakryć wszystkie bakalie.
Gotowe ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15 min. do chwili zastygnięcia masy jajecznej. Gotowe ciasto kroimy w kostkę. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak