Sposób przygotowania

Ciasto przygotowujemy łącząc ze sobą wszystkie składniki w robocie kuchennym ( food processorze ) lub ręcznie. Gdy uzyskamy gładkie jednolite ciasto, wkładamy je owinięte w folię spożywczą do lodówki na ok 1 godz.

W międzyczasie należy przygotować foremki na tartaletki smarując je masłem.

Schłodzone ciasto dzielimy na równe części ( 6 - 8, w zależności od wielkości foremek ) i każdą część rozwałkowujemy cieniutko. Ciastem wykładamy foremki.

Przed pieczeniem, aby uzyskać kruche cienkie babeczki, należy w każdej foremce umieśćić krążek z papieru pergaminowego, na którym rozrzucamy groch, fasolę lub specjalnie do tego przeznaczone kulki ceramiczne. Tak przygotowane foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15min.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym, którą następnie łączymy z serkiem mascarpone. Dla lepszego rezultatu należy wcześniej wyjąć serek z lodówki, aby był miękki.

Upieczone i schłodzone babeczki nadziewamy kremem, owocami, na co tylko mamy ochotę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !