Sposób przygotowania

Poziomki opłukujemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Pistacje rozkruszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Cytrynę dokładnie szorujemy, skórkę ścieramy na tarce, wyciskamy sok i dodajemy do żółtek. Następnie masę jajeczną studzimy i do wystygniętej dodajemy ubitą śmietanę. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Do jednej trzeciej masy dodajemy poziomki a do reszty masy dodajemy pistacje. Prostokątną foremkę wykładamy folią, na jej dno wykładamy połowę masy pistacjowej, na nią masę poziomkową i przykrywamy resztą masy pistacjowej. Wstawiamy na 4 godziny do zamrażalnika.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !