Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mrożony deser poziomkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

poziomki 0,5 kg
śmietana kremówka 0,5 l
cukier waniliowy 3 łyżeczki
żółtko jajek 6 szt
cukier puder 6 łyżek
likier cytrynowy 100 ml
pistacje 10 dag
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mrożony deser poziomkowy

Poziomki opłukujemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Pistacje rozkruszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Cytrynę dokładnie szorujemy, skórkę ścieramy na tarce, wyciskamy sok i dodajemy do żółtek. Następnie masę jajeczną studzimy i do wystygniętej dodajemy ubitą śmietanę. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Do jednej trzeciej masy dodajemy poziomki a do reszty masy dodajemy pistacje. Prostokątną foremkę wykładamy folią, na jej dno wykładamy połowę masy pistacjowej, na nią masę poziomkową i przykrywamy resztą masy pistacjowej. Wstawiamy na 4 godziny do zamrażalnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak