Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana wołowiną i ryżem z sosem beszamelowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 300 gramów
ryż biały 100 gramów
Kukurydza z Puszki 0,5 puszki
cebula biała 1
ząbki czosnku 2
papryczka jabanero 0,5
bazylia świeża 3 listki
musztarda 2 łyżki
miód 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól
sos beszamelowy 250 ml
papryka czerwona 3
oliwki zielone 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana wołowiną i ryżem z sosem beszamelowym

Kroki postępowania

1
Umytą paprykę pozbawiam gniazda nasiennego i białych błonek. Jeśli są małe to odcinam ok. 2 cm od góry, tworząc \"kapelusik, jeśli są duże, kroję je na dwie części.
Cebulę kroję w większą kostkę, czosnek i ostrą papryczkę na drobno, a oliwki w plasterki. Świeżą bazylię siekam w paseczki.
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie.
Krok 1 - Papryka faszerowana wołowiną i ryżem z sosem beszamelowym foto
2
Mielone mięso wołowe (jest lepsze, gdyż nie jest tak tłuste jak wieprzowe), przesmażam na rozgrzanym oleju, dodaję cebulę, czosnek i papryczkę, a następnie dorzucam kukurydzę, bazylię, oliwki i ugotowany ryż. Przyprawiam solą oraz pieprzem i mieszam dokładnie.
Do farszu wlewam mieszankę miodu, musztardy i koncentratu pomidorowego i jeszcze przez chwilę duszę wszystko razem, by smaki się połączyły.
Krok 2 - Papryka faszerowana wołowiną i ryżem z sosem beszamelowym foto
3
Połówki papryk układam w formie do pieczenia, wyłożonej folią aluminiową. Wlewam na dno trochę serowego sosu beszamelowego (mój przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/168761/sos-beszamelowy-z-serem.html ) nakładam farsz do połowy, następnie znów daję po łyżce sosu i wykładam resztę mięsnego farszu. Wierzch polewam resztą sosu beszamelowego, na dno formy wlewam ok. 1/3 szkl wody i tak przygotowane warzywa zapiekam przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Krok 3 - Papryka faszerowana wołowiną i ryżem z sosem beszamelowym foto
4
Upieczone papryki podaję na gorąco bez dodatków.
Mięsno-ryżowy farsz nadaje się także do faszerowania innych warzyw, takich jak cukinia, czy bakłażan.
Krok 4 - Papryka faszerowana wołowiną i ryżem z sosem beszamelowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.06.2013 09:33
pyszne ale nie robię bo rodzinka nie lubi
ben-ka 08.06.2013 09:37
Bardzo lubię faszerowaną paprykę,często robię z różnym farszem.
Bernadeta1 09.01.2013 12:29
wygląda bardzo smacznie
berys18 01.12.2011 15:37
smakowicie wyglądają
Wacław 27.11.2011 15:59
pyszne danie !
Anna146 25.09.2011 18:47
jeśli smakuje tak jak wygląda, to ja się piszę na taką paprykę
Magdalena67 25.09.2011 11:39
oj zjadłabym
Ewa6274879 24.09.2011 22:24
mmm.... papryczka i mnóstwo dodatków - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak