Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy z serem

4.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 łyżki
masło 50 gramów
mleko 500 ml
sól
Pieprz biały mielony Prymat
ser masdamer 150 (masdamer)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy z serem

Masło roztapiam w rondelku, uważając, by się nie przypaliło. Dodaję mąkę i mieszam, by połączyła się z masłem. Wlewam stopniowo mleko, szybko mieszając (najlepiej za pomocą tzw rózgi).
Ser żółty (miękki, najlepiej Masdamer lub Gouda) ścieram na tarce i dodaję do sosu, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawiam solą i białym pieprzem.
Tak przygotowany sos wykorzystuję do lazanii, faszerowanych warzyw oraz zapiekanych naleśników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anio?eczek 28.08.2012 16:19
super sosik!
gosia47-47 25.09.2011 06:43
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak