Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowa Babka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 szkl.
masło 100 gram
budyń śmietankowy 1 szt
ziemniaki gotowane w mundurkach 2 szt
mąka pszenna 400 gram
cukier 150 gram
olej 3 łyżek
żółtko jajek 4 szt
szczypta soli
rodzynki 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowa Babka

1. Podgrzej Mleko.
2. Ziemniaki obierz i rozgnieść na puree.
3. Przesiej mąkę i dodaj ziemniaki, proszek budyniowy, drożdże, cukier, masło, żółtka, oliwę, rodzynki i sól.
4. Wyrób ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu jeszcze raz przerób i przełóż do wysmarowanej formy,
6. Pozostaw na 10 minut i wstaw do nagrzanego piekarnika,
7. Piec 40 minut w temp. 160ºC.
8. Po wyjęciu z formy polukrować, najlepiej lukrem cytrynowym.
9. i 10. Smacznego!!!!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak