Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek jabłkowy w polewie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/4 litra
drożdże 4 dag
cukier 22 dag
jajko 2 szt.
mąka 50 dag
szczypta soli
sok z cytryny
skórka z cytryny
masło 12 dag
kwaśna śmietana 12 dag
płatki orzechów laskowych 10 dag
rodzynki 1 łyżka
jabłko kwaśne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek jabłkowy w polewie

W 1/2 filiżanki letniego mleka rozmieszać 1/2 łyżeczki cukru razem z drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z 10 dag cukru, solą, jajkiem oraz skórką cytrynową. W pozostałym mleku stopić 10 dag masła. Dolać do mąki, dodać drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Jabłka pokroić, skropić sokiem z cytryny. Podlać 125 ml wody, dodać 5 dag cukru. Dusić pod przykryciem 8 minut. Śmietanę rozmieszać z 5 dag cukru i drugim jajkiem. Połowę ciasta wyłożyć na blachę. Na nim rozsmarować jabłka. Przykryć drugą połową ciasta. Na to wylać polewę śmietanową. Posypać rodzynkami, płatkami orzechów i resztą cukru. Piec 30 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak