Sposób przygotowania

W 1/2 filiżanki letniego mleka rozmieszać 1/2 łyżeczki cukru razem z drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę wymieszać z 10 dag cukru, solą, jajkiem oraz skórką cytrynową. W pozostałym mleku stopić 10 dag masła. Dolać do mąki, dodać drożdże. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Jabłka pokroić, skropić sokiem z cytryny. Podlać 125 ml wody, dodać 5 dag cukru. Dusić pod przykryciem 8 minut. Śmietanę rozmieszać z 5 dag cukru i drugim jajkiem. Połowę ciasta wyłożyć na blachę. Na nim rozsmarować jabłka. Przykryć drugą połową ciasta. Na to wylać polewę śmietanową. Posypać rodzynkami, płatkami orzechów i resztą cukru. Piec 30 minut w 200 stopniach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !