Sposób przygotowania

owoce oczyszczamy, usuwamy szypułki, opłukujemy, osuszamy i wrzucamy do szerokiego rondla. Zalewamy wodą. Zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy powoli przez ok. 30 min od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn. Cały czas mieszając, gotujemy do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści a potem jeszcze 15 min na dużym ogniu /aż zgęstnieje/.Gorący dżem przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i studzimy pod kocem. Jeśli ktoś nie lubi drobnych pesteczek w dżemie może rozgotowane owoce przetrzeć przez sito, dodać cukier i postępować dalej jak w przepisie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !