Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowo-porzeczkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 0,5 kg
czerwona porzeczka 0,5 kg
woda 1 szklanka
cytryna 2 szt
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowo-porzeczkowy

owoce oczyszczamy, usuwamy szypułki, opłukujemy, osuszamy i wrzucamy do szerokiego rondla. Zalewamy wodą. Zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy powoli przez ok. 30 min od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn. Cały czas mieszając, gotujemy do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści a potem jeszcze 15 min na dużym ogniu /aż zgęstnieje/.Gorący dżem przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i studzimy pod kocem. Jeśli ktoś nie lubi drobnych pesteczek w dżemie może rozgotowane owoce przetrzeć przez sito, dodać cukier i postępować dalej jak w przepisie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 09.06.2012 08:35
super
Krystyna32 03.04.2012 08:17
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak