Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaszone śliwki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 5 kg
cukier 15 dag
woda 3 l
sól 15 dag
liście wiśni 15 szt
liście czarnej porzeczki 15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaszone śliwki

Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli i cukru. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Śliwki możemy wydrylować ale nie koniecznie. Owoce myjemy i dokładnie odsączamy. Na dnie naczynia do kiszenia układamy umyte i osuszone liście porzeczki i wiśni a na nich śliwki ściśle przylegające do siebie. Poszczególne warstwy śliwek przekładamy liśćmi porzeczki i wiśni. Następnie do naczynia wlewamy zalewę - owoce powinny być całkowicie zalane. Naczynie przykrywamy talerzem obciążonym czymś ciężkim np. litrowym słoikiem wypełnionym wodą.Przechowujemy w temp. pokojowej a po miesiącu naczynie ze śliwkami przenosimy w chłodne miejsce. W razie ubywania zalewy należy zrobić świeżą i dolać tak by owoce cały czas były zalane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 26.08.2012 14:42
niezłe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak