Sposób przygotowania

Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli i cukru. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Śliwki możemy wydrylować ale nie koniecznie. Owoce myjemy i dokładnie odsączamy. Na dnie naczynia do kiszenia układamy umyte i osuszone liście porzeczki i wiśni a na nich śliwki ściśle przylegające do siebie. Poszczególne warstwy śliwek przekładamy liśćmi porzeczki i wiśni. Następnie do naczynia wlewamy zalewę - owoce powinny być całkowicie zalane. Naczynie przykrywamy talerzem obciążonym czymś ciężkim np. litrowym słoikiem wypełnionym wodą.Przechowujemy w temp. pokojowej a po miesiącu naczynie ze śliwkami przenosimy w chłodne miejsce. W razie ubywania zalewy należy zrobić świeżą i dolać tak by owoce cały czas były zalane.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !