Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety rybne z gruszkami i jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety rybne 1 kg
gruszki 4 szt
jabłka 4 szt
wędzony boczek 15 dag
przecier pomidorowy 0,5 szklanki
bulion warzywny 0,5 szklanki
śmietana 4 łyżki
oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
tymianek 4 gałązki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Filety rybne z gruszkami i jabłkami

Filety rybne / najlepiej ryb słodkowodnych/ kroimy, oprószamy solą i pieprzem z obu stron, skrapiamy sokiem z cytryny.Boczek kroimy w paseczki i przesmażamy na łyżce oliwy. Owoce obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do boczku. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podduszamy razem na małym ogniu przez ok. 5-7 min.Po tym czasie owoce przekładamy do żaroodpornej formy nasmarowanej resztą oliwy. Obok owoców układamy kawałki ryby, dekorujemy kilkoma gałązkami tymianku i podlewamy połową bulionu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 30 min.W czasie pieczenia - po ok. 15 min - ponownie podlewamy bulionem.Po 30 min do ryby wlewamy śmietanę i pieczemy jeszcze ok. 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 23.02.2013 15:37
ciekawa ta rybka z owocami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak