Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierog gryczany

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kasza gryczana 2 szklanki
jajko 5 sztuk
masło 4 łyzki
śmietana 2 łyzki
sól do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
mleko 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierog gryczany

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy , płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Mleko gotujemy wrzucamy do niego przebraną kaszę . doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. przykrywamy.
Krok 1 - Pierog gryczany foto
2
Ziemniaki dokładnie rozgniatamy, kasza musi wsiąknąć mleko.
Krok 2 - Pierog gryczany foto
3
Ziemniaki mieszamy z kaszą
Krok 3 - Pierog gryczany foto
4
Dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy łyżką. Ja zakładam 3 pary rękawiczek i dokładnie wyrabiam ręką.
Krok 4 - Pierog gryczany foto
5
Dodajemy jajka i ponownie wyrabiamy.
Krok 5 - Pierog gryczany foto
6
Na końcu przyprawiamy i dodajemy śmietanę ponownie dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Pierog gryczany foto
7
Masę ziemniaczana z kaszą przekładamy do wysmarowanej formy, smarujemy rozmąconym jajkiem.
Krok 7 - Pierog gryczany foto
8
Pieroga pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Ja podaje go posmarowanego masłem.
Krok 8 - Pierog gryczany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 11.12.2012 19:49
coś jak pieróg biłgorajski, ciekawe
pacpaw 12.11.2012 20:51
czegoś takiego jeszcze nie widziałem.
Agnieszka/picola 15.03.2012 14:47
ciekawe
Lotar 24.09.2011 09:51
Ciekawy przepis.
Lotar 24.09.2011 09:51
Ciekawy przepis.
Lotar 24.09.2011 09:50
Ciekawy przepis.
Weronika_eM 23.09.2011 22:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak