Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki z dzika

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

stek z dzika (40 dag) 2 szt
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
wódka 1 kieliszek
rosół z kury Kucharek 4 łyżki
sól 1 szczypta
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt. rozgniecionych
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
goździki mielone 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z dzika

Marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 6 rozgniecionych jagód jałowca, szczypta mielonych goździków, sól, pieprz czarny mielony Prymat.
Składniki marynaty należy połączyć, a następnie włożyć do niej na kilka godzin mięso. Po wyjęciu z marynaty mięso osączyć i obsmażyć po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle z olejem. Steki zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Do tłuszczu na patelni wlać wódkę, rosół i 3-4 łyżki marynaty. Gotować kilka minut aż część sosu wyparuje a reszta zgęstnieje. Sos doprawić solą i pieprzem. Steki włożyć do sosu i trzymać w nim kilka minut. Przed podaniem podgrzać. Podawać z kluskami kładzionymi lub kopytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 17.04.2015 07:27
z chęcią bym spróbowała
Smerfetka250 04.04.2012 14:53
Gdzie można kupić dzika? Dziczyzna to mięso dla wybranych
edyta21 01.12.2011 14:14
super
jolaxa1 16.11.2011 19:10
pycha
Magda60 20.10.2011 21:37
super
Anna146 05.07.2011 07:27
pychota
AgaS10 11.02.2011 13:09
u nas dziczyzna to rarytas:)
Babciagramolka 17.12.2010 10:39
Lubię dziczyznę - u mnie można dostać stale w specjalnym sklepie
Barbara55 05.07.2010 15:04
tylko gdzie dzika upolować?
MAŁGORZATA108 19.05.2010 16:53
Ahh...Zjadłoby się takiego dzika prosto z ogniska.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak