Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,5 kg
pomidory 1 kg
ser żółty 0,5 kg
cebula 1 sztuka
masło 4 łyżki
mleko 3 szklanki
mąka 4 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
makaron do lazanii 1 opakowanie
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania

Na patelni podsmażamy mięso mielone.Solimy lekko. dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.Po chwili dodajemy pokrojone:cebulę i pomidory. Możemy lekko podlać wodą i dusimy 15-20 minut. Pod koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.Następnie przygotowujemy beszamel:masło z mąką smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy mleko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, najlepiej świeżo startą. Gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany, aż zgęstnieje. Dno nasmarowanej tłuszczem blaszki lub naczynia żaroodpornego wyłożyć płatami lazanii. Możemy je wcześniej chwilkę podgotować, jeśli jednak starannie pokryjemy je sosami i zwrócimy uwagę ,żeby makaron na siebie nie zachodził, możemy gotowanie makaronu pominąć ). Na makaron wyłożyć część mięsa z sosem pomidorowym ,a na to sos beszamelowy. Kładziemy również warstwę sera.Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Ostatni powinien być beszamel posypany tartym serem. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Polecam spróbować zrobić lazanię z makaronu własnoręcznie przygotowanego w domu. Roboty jest więcej, ale i jakość dania o wiele lepsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tatiana2 11.01.2012 15:26
Właśnie robię lazanie :)
Krzysztof18
Krzysztof18 07.11.2011 06:03
pychota
Renia1 26.09.2011 15:07
ojejku uwielbiam lazanie, odezwał sie we mnie Garfield\'owy apetyt :)
IKrakowianka 24.09.2011 19:58
pyszne
Ewa6274879 23.09.2011 14:19
na pewno jest smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak