Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złote knedle

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
biały ser 1/2 kg
jajko 2 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier 5-6 łyżek
brzoskwinie według uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Złote knedle

Ziemniaki i ser skręcić przez maszynkę, dodać jaka, mąkę (gdyby ciasto było za luźne dodać jeszcze troszkę mąki) i cukier, zagnieść ciasto.
Z ciasta utoczyć wałek ,pociąć go na porcje .
Brzoskwinie ja miałam z puszki ,ale mogą też być świeże,podzielić na ćwiartki ,każdy kawałek brzoskwini dokładnie okleić porcja ciasta ,uformować knedle .
W garnku zagotować dużą ilość lekko osolonej wody ,na gotującą się wodę wrzucać knedle i gotować do wypłynięcia ,ostrożnie wyciągnąć na talerz .
Podawać polane podsmażoną bułka tartą lub słodką śmietaną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 17.08.2012 09:07
bardzo apetyczne
Ania67 14.10.2011 11:58
wyglądają fantastycznie
czekoladka_m 11.10.2011 12:28
Pięknie się prezentują. Tak jesiennie:)
owocówka 23.09.2011 08:27
lubię knedle
gosia47-47 23.09.2011 08:18
muszą być dobre
pioge7 23.09.2011 08:04
fajne
BernadettaP 23.09.2011 07:46
Knedle są pyszne, ale i tak najbardziej lubię ze śliwkami :-) Ostatnio, gdy je robiłam (pierwszy raz w tym roku), byłam tak zaaferowana, że zapomniałam zdjęć zrobić i przypomniałam sobie, gdy były już spałaszowane :-D, więc muszę niebawem powtórzyć :-P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak