Sposób przygotowania

Mleko, jajka, mąkę, sól i cukier miksujemy na gładkie ciasto - powinno mieć konsystencję gęstej śmietany / w razie potrzeby dodajemy mleka lub mąki/. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki- z podanych proporcji powinno wyjść ok. 15 szt o średnicy 22 cm. Przygotowujemy farsz: pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy. Kiszoną kapustę lekko przepłukujemy , żeby nie była zbyt kwaśna.Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy dodając liście laurowe, ziele angielskie i pieprz do smaku.Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na smalcu. Do cebuli dodajemy kapustę i pieczarki i wszystko razem dusimy na smalcu ok. 20 min, doprawiając do smaku solą, pieprzem i vegetą. Porcje farszu rozsmarowujemy na naleśnikach i zawijamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i podsmażamy na rumiano. Zazwyczaj robię większą ilość krokietów, które zamrażam lub przechowuję w lodówce do następnego dnia - wtedy panieruję je dopiero tuż przed smażeniem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    Pyszności, uwielbiam krokiety :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    tez tak robie
  • 1
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    tez tak robie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    oj dawno nie jadłem
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    jeszcze do tego barszczyk poproszę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !