Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i rumienimy płatki migdałowe. Mleko zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową nasmarowaną tłuszczem.Na dnie układamy połowę ziemniaków, oprószamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, posypujemy częścią sera żółtego. Wykładamy resztę ziemniaków, ponownie oprószamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zapiekankę zalewamy gorącym mlekiem, posypujemy płatkami migdałowymi i resztą sera żółtego. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i pieczemy ok. 50 min.do czasu aż ziemniaki wchłoną płyn.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !