Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 2 łyżki
mleko 1 szklanka
płatki migdałowe 20 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
żółty ser starty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z migdałami

Ziemniaki obieramy, opłukujemy i kroimy w cienkie plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i rumienimy płatki migdałowe. Mleko zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową nasmarowaną tłuszczem.Na dnie układamy połowę ziemniaków, oprószamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, posypujemy częścią sera żółtego. Wykładamy resztę ziemniaków, ponownie oprószamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zapiekankę zalewamy gorącym mlekiem, posypujemy płatkami migdałowymi i resztą sera żółtego. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i pieczemy ok. 50 min.do czasu aż ziemniaki wchłoną płyn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak