Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
masło 100 gram
jajko 3 sztuka
cukier 1/2 szklanka
śmietana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłko 1/2 kilogram
cynamon do smaku
cukeir puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy całe jajka, stale ucierając ciasto robotem. Na końcu dodajemy przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
Obieramy jabłka i kroimy je w cząstki - rozkładamy na cieście, oprószamy cynamonem.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut do \"suchego patyczka\".
Upieczone ciasto studzimy. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak