Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe babeczki ze śliwką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 25 g
mleko 150 ml
drożdże 1/4 kostki
jaja 1 szt
mąka 300 g
cukier puder 4 łyżki
śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe babeczki ze śliwką

Na kruszonkę:
1/2 szkl mąki
1/4 szkl cukru
1 łyżka Kasi

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i roztopioną margarynę i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Dodać mąkę i jajko, dobrze wyrobić o odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę.
Ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z każdego z nich stworzyć kuleczkę i włożyć pojedynczo do blaszki na muffiny. Dodać pokrojone w kostkę śliwki, posypać kruszonką. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak