Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: margaryna 1,5 kostki
woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
jajko 5 sztuk
cukier 2 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
margaryna 1 kostka
zapach waniliowy do smaku
Krem: 1,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Wodę i margarynę zagotować. Dodać szklankę mąki. Energicznie mieszać, aż masa zacznie odstawać od brzegów garnka. Zestawić i wystudzić. Wystudzoną masę zmiksować z 5 jajkami. Ciasto podzielić na połowy. Każdą z nich upiec osobno rozłożoną cienką na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec ok 30 minut. Szklankę mleka zagotować z dwiema łyżkami cukru. Pozostałe mleko wymieszać z mąkami i żółtkiem. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzony budyń zmiksować z kostką margaryny i cukrem waniliowym. Przygotowanym kremem przełożyć upieczone ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 03.04.2012 09:39
Bardzo lubię karpatkę
tomek18 04.03.2012 11:29
pycha
Justyna Jussstiii 26.10.2011 14:20
wow
ronald88 26.10.2011 14:10
super
novita23 22.10.2011 08:19
fajne
mikrusiak 22.09.2011 15:26
polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak