Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 80 dag
cebula 1 szt
korzeń chrzanu 1 szt średni
jajko 5 szt
wędzony boczek 5 plastrów
mąka pszenna 2 łyżki
sok z cytryny do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
pieprz 5 ziaren
ziele angielskie 5 ziaren
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 2,5 l
kwaśna śmietana 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i obraną cebulę. Zagotowujemy. Białą kiełbasę w całości dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu ok. 60 min. Po tym czasie kiełbasę wyjmujemy. Chrzan obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do wrzącej zupy i gotujemy ok. 10 min. Zupę przecedzamy. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy 3 łyżki wywaru, mieszamy i wlewamy do garnka. Wszystko doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. Plastry boczku kroimy na wąskie paseczki i obsmażamy na suchej patelni na złoto. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na talerzach rozkładamy po porcji kiełbasy i boczku. Zalewamy zupą i posypujemy posiekanym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 21.11.2012 10:07
pysznie rozgrzewa..
ben-ka 21.11.2012 10:06
to taka pożywna zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak