Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jogurtowo owocowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt bałkański 80 dkg
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
pomarańcze duże 2 szt
truskawki świeże 60 dkg
brzoskwinie 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jogurtowo owocowy

Spód i brzegi tortownicy wykładamy folią spożywczą. Pomarańcze parzymy koło 5minut we wrzątku po czym wycieramy do sucha i obieramy ze skórki którą z kolei trzemy na drobnej tarce. Pomarańcze kroimy w plasterki pozbywając się błon i wykładamy nimi spód tortownicy.
Do miski wlewamy jogurt,wsypujemy do niego otartą skórkę z cytryny i cukier puder,mieszamy i odstawiamy na 20-25 minut.
Truskawki myjemy,pozbywamy się szypułek i kroimy w połówki. Z brzoskwiń wyciągamy pestki i kroimy je w ćwiartki.
żelatynę rozpuszczamy w wrzątku po czym mieszamy ją z jogurtem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy do niej owoce i mieszamy. Przyrządzoną masę wylewamy na pomarańcze w tortownicy. Chłodzimy w lodówce ok trzech godzin(przykrywając wierzch folią by deser nie przeszedł zapachami trzymanymi w lodówce.
Pyszny deser polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 15.08.2012 22:58
Świetny.
KasiaK90 20.10.2011 20:32
super deserek
Justyna37 13.10.2011 12:11
pyszne ;)
tomek18 24.09.2011 09:53
można użyć też owoców z kompotu,najpierw należy je jednak dobrze odcedzić
malaczarna23 23.09.2011 07:23
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak