Sposób przygotowania

Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy, wsypujemy do szklanego słoja, zalewamy niewielką ilością letniej przegotowanej wody, dokładnie rozrabiamy na papkę i porcjami wlewamy resztę wody. Dokładnie mieszamy. Słoik obwiązujemy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce / ok. 20 stopni C/ na ok. 6-7 dni do zakiszenia. Po tym czasie zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Wlewamy ok. 0,5 litra zakwasu / według uznania - do smaku/ i mieszając zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do żuru i mieszając ponownie zagotowujemy.Kromki chleba z obu stron nacieramy obranymi, przekrojonymi ząbkami czosnku, kroimy w kostkę, przekładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą i podpiekamy przez ok. 5 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zupę rozlewamy na talerze, do każdej porcji wsypujemy rozkruszony twaróg, posypujemy grzankami i posiekanym koperkiem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !