Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek owsiany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki owsiane 3 szklanki
twaróg 20 dag
gęsta śmietana 1 szklanka
mąka 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 3 ziarna
czosnek 3 ząbki
oliwa 4 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
siekany koperek 3 łyżki
bulion warzywny 1 l
woda letnia 1 (przegotowana)
chleb czerstwy 4 kromki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek owsiany

Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy, wsypujemy do szklanego słoja, zalewamy niewielką ilością letniej przegotowanej wody, dokładnie rozrabiamy na papkę i porcjami wlewamy resztę wody. Dokładnie mieszamy. Słoik obwiązujemy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce / ok. 20 stopni C/ na ok. 6-7 dni do zakiszenia. Po tym czasie zagotowujemy bulion warzywny z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Wlewamy ok. 0,5 litra zakwasu / według uznania - do smaku/ i mieszając zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do żuru i mieszając ponownie zagotowujemy.Kromki chleba z obu stron nacieramy obranymi, przekrojonymi ząbkami czosnku, kroimy w kostkę, przekładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą i podpiekamy przez ok. 5 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Zupę rozlewamy na talerze, do każdej porcji wsypujemy rozkruszony twaróg, posypujemy grzankami i posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 04.09.2012 11:19
super
Edyta31 31.10.2011 10:06
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak